VAB wil Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij maken

VAB wil Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij maken

VAB wil Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij maken

Print
Mobiliteitsclub VAB wil via een proefproject de Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij maken. Volgens VAB zal de Oosterweelverbinding immers niet voor 2015 gerealiseerd zijn en zullen bij een economische heropleving de files op de E17, de E19 Noord en de E313 jaarlijks met 1 kilometer aandikken.

"Problematisch wordt de situatie op de E17, terwijl het alternatief, de Liefkenshoektunnel, onvoldoende uitgespeeld wordt", zo meldt VAB dinsdag.

Tegen 2015 zou de kost van de ochtendfile op de E17 volgens de mobiliteitsclub al opgelopen zijn van 60.000 tot meer dan 100.000 euro per dag. "Voor VAB is niets doen duidelijk geen optie. Waarom testen we niet hoe we de niet gebruikte capaciteit van de Liefkenshoektunnel kunnen inschakelen?", luidt het.

"Een geslaagd proefproject met een tolvrije Liefkenshoektunnel dat de groei van het verkeer afremt, kan de filekost dagelijks met tienduizenden euro's terugschroeven (op de E17 alleen al 43.000 euro), terwijl dit staat tegenover 33.000 euro (excl.btw) aan niet geïnde tolinkomsten."

VAB acht een proefproject van een halfjaar, waarbij op werkdagen van 6u30 tot 9u30 uur geen tol geheven wordt op de Liefkenshoektunnel, zinvol. "Een proefproject gelimiteerd tot de ochtendspits zou de kosten (verlies aan tolgelden) kunnen beperken en kan toch inzicht geven omtrent de effecten", aldus VAB.
MEEST RECENT