Al-Qaeda wil moordenaar Theo van Gogh ruilen voor gijzelaars

Al-Qaeda wil moordenaar Theo van Gogh ruilen voor gijzelaars

Al-Qaeda wil moordenaar Theo van Gogh ruilen voor gijzelaars

Print
Jihad-strijders in Noord-Afrika willen de moordenaar van Theo van Gogh ruilen voor westerse gijzelaars. Mohammed Bouyeri vermoordde in 2004 de regisseur en televisiemaker Theo van Gogh omwille van diens voor de islam te vrijdenkende standpunten. Mohammed Bouyeri zit opgesloten in een Nederlandse cel.

De oproep om Mohammed B., zoals hij vaak wordt omschreven, te ruilen staat in een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) dat maandag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Pasmunt

"Ontvoeringen van westerlingen lijkt, naast het plegen van aanslagen, steeds meer de standaard modus operandus van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb te worden. Opvallend in dat kader is een oproep op een jihadistische website aan Al-Qaeda om gijzelaars uit te ruilen voor Mohammed B. De oproep leidt niet direct tot een verhoogde dreiging voor ontvoering van Nederlanders maar de vrijlating zou wel een eis kunnen zijn als Nederlanders ontvoerd zouden worden", aldus het rapport

Nederland is islamvijandig

Internationale terroristische groepen vinden Nederland nog altijd een islamvijandig land. Het is dus een "aantrekkelijk en legitiem doelwit". Vooral de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders dragen hiertoe bij.

De afgelopen maanden zijn ook enkele Nederlandse moslims in beeld gekomen van geheime diensten door hun wens deel te nemen aan de gewapende strijd in het buitenland. Maar het zou gaan om een zeer beperkt aantal mensen.

Nu in het nieuws