Amerikaanse ambassade brengt stuk metaal van WTC-torens naar Kruibeke

Kruibeke - Robert Faucher van de Amerikaanse ambassade overhandigde een stuk metaal van de WTC-torens aan burgemeester Antoine Denert. Het zal verwerkt worden in de Askoy II, de boot van Jacques Brel die gerestaureerd wordt.

In Kruibeke werd een herdenking georganiseerd aan het monument in de Holstumstraat voor alle personen van alle veiligheidsdiensten die het leven lieten tijdens het uitoefenen van hun job. De herdenking vindt sinds de aanslagen op de WTC-torens jaarlijks plaats in Kruibeke.

Robert Faucher, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Brussel, was een opgemerkte gast. Hij bracht een stuk metaal uit één van de ingestorte torens met zich mee en overhandigde het aan burgemeester Denert.

Het fragment zal verwerkt worden in het stuurwiel van de Askoy II, die gerestaureerd wordt in de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde.

Vredesboodschap

De Askoy II was het zeiljacht van de Brusselse chansonnier Jacques Brel. Het werd door de broers Wittevrongel opnieuw naar België gehaald nadat het jarenlang gestrand lag in Nieuw-Zeeland.

De broers maakten er hun levenswerk van om het jacht in ere te herstellen. Hun vader fabriceerde de originele zeilen.

“Door het metaal van de WTC-torens in de boot te verwerken, wordt er nu ook een vredesboodschap gekoppeld aan de restauratie”, zegt Piet Wittevrongel. Gehoopt wordt dat de Askoy II tegen 2012 gerestaureerd zal zijn. Dan wordt in Rupelmonde het vijfhonderdste geboortejaar van de wereldbefaamde cartograaf Mercator gevierd.

STTI

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio