Cultuurcentrum verkoopt veel minder abonnementen

Cultuurcentrum verkoopt veel minder abonnementen

Cultuurcentrum verkoopt veel minder abonnementen

Lier - Cultuurcentrum De Mol in Lier heeft wat van zijn aantrekkingskracht verloren. Dat komt onder meer door de ingebruikname van een nieuwe, hypermoderne podiumzaal in Heist-op-den-Berg.

Het Liers Cultuurcentrum heeft momenteel 2.260 abonnementen en 23.643 losse tickets verkocht. Dat zijn 390 abonnementen en 5.896 tickets minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch is er volgens schepen van Cultuur Els Van Weert (Lier Leeft) geen reden tot paniek. Zij ziet verscheidene oorzaken voor deze terugval.

“De ticketdag die we vorig seizoen organiseerde, ging gepaard met een extra korting van vijf procent voor abonnementen. Dat zorgde voor een heuse stormloop. Daarnaast zijn we pas in februari met de verkoop van tickets voor het ‘Op het water festival 2011’ gestart. Bovendien bieden de ons omringende cultuurcentra zoals Heist-op-den-Berg en Herentals een betere en comfortabele infrastructuur aan. Vooral voor klanten uit die regio’s verliest het Liers Cultuurcentrum een deel van zijn aantrekkingskracht. Dat proberen we natuurlijk te compenseren door een kwalitatief programma aan te bieden”, stelt Els Van Weert.

Minder populair

Nochtans speelt ook dat programma-aanbod de verkoop van abonnementen en losse tickets echt wel parten. De vzw Prolier, die de programmatie van het Liers Cultuurcentrum in handen heeft, koos vorig cultuurjaar namelijk voor meer populaire voorstellingen dan dit jaar.

“We hebben er inderdaad voor gekozen om vanaf dit seizoen geleidelijk aan een nieuw evenwicht te zoeken tussen de verschillende disciplines. Zo zal het Liers Cultuurcentrum bijvoorbeeld meer dans programmeren en locatieprojecten (met bijzondere decors, red.) opzetten. Het aandeel van de populaire voorstellingen daalt hierdoor, maar blijft wel een van de belangrijkste pijlers. Concreet betekent dit wel een daling van het aantal zitplaatsen in vergelijking met bijvoorbeeld het seizoen 2009-2010”, zegt vzw-voorzitter Bart De Vos.

De concurrentie van Heist-op-den-Berg zal Lier nog lang moeten dulden. De stad wil weliswaar een nieuw cultuurcentrum aan het station, maar dat zal niet voor de eerste vijf jaar zijn. Tien jaar lijkt veel realistischer.

CHRIS VAN ROMPAEY

Foto: 10cc houdt op vrijdag 1 oktober halt in Lier. Voor het Liers Cultuurcentrum vormt het optreden een van de hoogtepunten.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio