"Vangheluwe is al gestraft want hij nam ontslag"

Vangheluwe is al gestraft want hij nam ontslag

"Vangheluwe is al gestraft want hij nam ontslag"

Print
Rome zou een kerkelijk proces starten tegen bisschop Roger Vangheluwe. Maar duidelijkheid daarover is er geenszins. Volgens de woordvoerder van het Vaticaan, Frederico Lombardi, is Vangheluwe "al gestraft" omdat hij ontslag nam uit zijn functie als bisschop.

"De transparantie stopt blijkbaar bij de grenzen van het Vaticaan. Het ziet er naar uit dat ze als vanouds doorgaan met hun ondoorgrondelijke handelswijzen," zo zei CD&V-politicus en professor kerkelijk recht Rik Torfs op Radio 1.

Kort proces

Dat Rome een kerkelijk proces start tegen Vangheluwe heeft Guy Harpigny, de bisschop van Doornik die de commissie-Adriaenssens begeleidde, vernomen van de pauselijke nuntius in België.

"Het wordt allicht een kort en administratief proces. Het oordeel kan een terugplaatsing in de lekenstand zijn", aldus Harpigny.

Maar maandagavond nog zei de woordvoerder van het Vaticaan, Frederico Lombardi, dat hij geen informatie had over verder te nemen maatregelen tegen Vangheluwe. "Bisschop Roger Vangheluwe is al gestraft want hij heeft ontslag genomen uit zijn functie", dat zei Frederico Lombardi op de Belgische televisiezender RTL-TVI.

De onthullingen over de omvang van het pedofilieschandaal in de Belgische Kerk hebben paus Benedictus XVI "veel verdriet" bezorgd, aldus Lombardi.

Het rapport van de commissie-Adriaenssens, dat afgelopen weekend bekend gemaakt werd, doet de paus veel verdriet. Hij is getroffen door de ernst van het misbruik en leeft mee met het immense leed van de slachtoffers, aldus Lombardi.

De woordvoerder kondigde ook aan dat paus Benedictus tijdens zijn reis in Groot-Brittannië over de zaak zal spreken. Die reis loopt van donderdag tot zondag.

Vangheluwe

Het Vaticaan heeft nog geen beslissing genomen over een andere sanctie voor Vangheluwe. "De paus heeft al eens een snelle beslissing genomen ten opzichte van Roger Vangheluwe, door zijn ontslag te aanvaarden", zei Lombardi. "Voorlopig werd er nog geen beslissing genomen over een andere sanctie."

Het Vaticaan liet voorts weten blij te zijn met het nieuwe centrum dat de bisschoppen willen oprichten. "Paus Benedictus XVI steunt dit verlangen tot transparantie", aldus Lombardi.

Een samenvatting en analyse van het rapport van de Commissie-Adriaenssens vindt u op pdf-bestand

Lees het volledige verslag van de Commissie Adriaenssens via www.commissiemisbruik.be.

Lees de volledige tekst die werd voorgelezen op de persconferentie van aartsbisschop Léonard in dit de expertenpagina van John De Wit..

MEEST RECENT