Schepper Suske en Wiske was ook antisemitisch tekenaar

Striptekenaar Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske, ging in de oorlogsjaren wel degelijk schuil achter het pseudoniem Kaproen. Hij was dus de tekenaar van een aantal antisemitische tekeningen. "Wij zijn geschrokken", reageren zijn kinderen.

ikerremans

Een historisch onderzoek dat door de familie Vandersteen gefinancierd werd, bevestigt de geruchten die al decennia lang in de stripwereld rondgaan.

Tegen de nazi's

Vandersteen tekende onder het pseudoniem Kaproen een aantal antisemitische prenten en het boekje 'Zóó zag Brussel de Dietsche Militanten' (1942) met teksten van Bert Peleman (pseudoniem Ulenspiegel). Daarnaast maakte Vandersteen ook verschillende cartoons over Bart de Brigademan in het collaborerende dagblad Volk en Staat van dezelfde uitgever. Peleman en de uitgever werden veroordeeld voor collaboratie, Vandersteen niet.

In 1943 maakte Vandersteen dan weer spotprenten tegen de nazi's onder het pseudoniem WIL. Die tekeningen verschenen onder de titel 'Dappere Jan'.

Zwarte bladzijden

"Als kinderen van Willy Vandersteen zijn we geschrokken dat hij de auteur is van die tekeningen. Het paste niet bij het beeld dat wij hadden en de manier waarop wij onze vader gekend hebben", stelt Helena Vandersteen namens de familie.

"Nadat wij zekerheid hadden, hebben we de uitgeverij gevraagd om het volledige verhaal in boekvorm te publiceren. Wij hebben de artiest Willy Vandersteen nooit als een heilige willen voorstellen. Wie zijn artistieke nalatenschap wil eren, moet ook de zwarte bladzijden durven erkennen."

In het najaar van 2011 zal Standaard Uitgeverij een boek uitgeven over de oorlogsjaren van Willy Vandersteen.

Vastgoed

Jobs in de regio