Sp.a wil vertrek Belgisch leger uit Afghanistan op tafel

Het Belgische leger moet zich zo snel mogelijk terugtrekken uit Afghanistan. Dat is de eis van sp.a.

kscherpenberg

Volgens Dirk Van der Maelen, de defensiespecialist van de partij, is de huidige opdracht niet te vergelijken met die waarmee twee jaar geleden de deelname werd ingezet.

Ook een van de Belgische bevelhebbers klapt zondag uit de biecht bij VRT. Die meldt dat de missie niet langer zonder gevaar is. Ook in het noorden van het land zou er nu een meedogenloze open guerrilla-oorlog woeden.

De Crem

"Twee jaar lang heeft minister De Crem geprobeerd om de schijn op te houden dat de situatie niet was veranderd", doet Van der Maelen zijn beklag. "Nu wordt vanuit de bron bevestigd dat de controle in het noorden verloren is. Ik vrees dat dit bewijst dat het westen die oorlog nooit kan winnen en zelfs aan het verliezen is."

De socialist vindt het naar eigen zeggen erg onverantwoord om onze soldaten te laten deelnemen aan operaties, die sowieso slecht zullen aflopen. Van der Maelen omschrijft de oorlog in Afghanistan eveneens als een "dure mislukking die veel mensenlevens vraagt van militairen en burgers."

Sp.a zal haar eis rond de terugtrekking van het leger of tafel leggen bij de regeringsonderhandelingen.. "De oorlog kost ons 100 miljoen euro. We moeten strijden tegen Al Qaeda, maar niet proberen om het ganse land te bezetten", besloot de man op Radio 1.

Ramadan

Pieter De Crem nuanceert het gevaar. "De schoten die werden afgevuurd, waren vreugdeschoten, zogenaamde 'happy shooting' om het einde van de ramadan te vieren. Ik betreur die foute informatie op de VRT. Dat is gevaarlijk voor onze troepen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER