1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wielerlegende Rik Van Steenbergen duikt op in seksfilm

Woensdag heeft de Memorial Rik Van Steenbergen in Aartselaar plaats. Exact een week later (op 15 september) presenteert de Antwerpse filmwerking Cinema Zuid een seksfilm waarin de Vlaamse wielerheld opdraaft.

jlenaerts

'Pandore' is een zogenaamde Vlaamse seksfilm uit 1968 waarbij ene Guy J. Nys achter de camera stond. De prent vertelt het verhaal van een industrieel die zijn jonge vrouw verwaarloost. Het koppel zoekt troost in buitenechtelijke relaties, een reis naar Griekenland moet de relatie redden. Maar daar heeft de jongedame meer aandacht voor Dimitri (Rik Van Steenbergen), een plaatselijke visser.

De film past in een reeks ophefmakende, Vlaamse schandaalfilms waarmee filmwerking Cinema Zuid in het najaar uitpakt. De reputatie van Rik Van Steenbergen besmeuren is allerminst het opzet.

Rik Van Steenbergen, overleden in 2003, had een uitzonderlijke carrière waarin hij driemaal wereldkampioen op de weg werd en twee keer de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won. Helaas liep het na die carrière goed fout.

Zwart gat

Van Steenbergen sukkelde in een onmetelijk zwart gat. Wie de archieven uit die jaren uitpluist, botst op tal van onfrisse praktijken. We noemen een gokverslaving, verdacht van drugshandel, bendevorming of het aanzetten tot ontucht. In die zwarte periode moet je ook zijn dubieuze rol in 'Pandore' situeren.

Van Steenbergen moest zelfs even de cel in en leek definitief van zijn voetstuk te vallen. Tot een huwelijk met de Britse Doreen Hewitt hem van de ondergang redde. De wielerlegende kreeg zijn leven gelukkig weer helemaal op de rails.

Op de foto zie je Rik Van Steenbergen die rent naar de hoofdrolspeelster in bikini op het strand.

Cinema Zuid ligt in de Lakenstraat 14. De vertoning begint om 20u

Dominique PIEDFORT