Chinese miljardairs blijven weg op Bill Gates' liefdadigheidsdiner

Chinese miljardairs blijven weg op Bill Gates' liefdadigheidsdiner

Chinese miljardairs blijven weg op Bill Gates' liefdadigheidsdiner

Print
Bill Gates en zijn vrouw Melinda zijn ontstemd. Voor een gepland gala van 'The Bill and Melinda Gates Foundation' - hun liefdadigheidsinstelling - in China kwamen nogal wat afzeggingen binnen. Volgens Ye Lei, woordvoerder van de stichting in China, waren de miljardairs ervoor bevreesd dat ze ter plekke zouden worden aangesproken voor een milde maar royale gift.

"Ze belden ons op met de vraag of ze aangesproken zouden worden om te doneren. Tot dusver heeft een beperkte groep miljardairs afgezegd", aldus Ye Lei.

Amerikaans model botst

The Bill and Melinda Gates Foundation gaat nu brieven rondschrijven om de geïnviteerde miljardairs gerust te stellen. Het gala is niet bedoeld als fondsenwerving, maar enkel "een gelegenheid om elkaar te leren kennen". "Het is duidelijk dat het Amerikaanse liefdadigheidsmodel botst met de Chinese cultuur", aldus Ye Lei.

Toch geen vrekken

China telt na de VS het grootste aantal miljardairs te wereld. Maar uit het feit dat Chinese miljardairs liever niet aangesproken worden voor een gift, mogen we volgens Ye Lei niet besluiten dat ze vrekken zijn.

Hij verwijst naar een professor van de Universiteit van Peking, Jin Jingping, die schat dat meer dan 60 procent van de Chinese ondernemers geld besteedt aan liefdadigheid. Maar het zit in de Chinese aard om dat discreet en vooral zonder poeha te doen.

Het gala in China was oorspronkelijk eerder gepland, maar moest worden uitgesteld. Daardoor verschoof de datum naar 29 september, enkele weken na de recente bekendmaking dat 40 Amerikaanse miljardairs de helft van hun fortuin aan The Bill and Melinda Gates Foundation zouden schenken.

Nu in het nieuws