Olivier Maingain gemuilkorfd binnen MR

Bij de Franstalige liberalen van de MR willen ze een gematigder communautair profiel. Concreet betekent dit dat scherpslijper Olivier Maingain, voorzitter van kartelpartner FDF, zich gedeisd zal moeten houden. Die boodschap kreeg Maingain maandag te horen op het partijbureau van de MR en hij bood naar het schijnt nauwelijks weerwerk.

ghouben

Maingain werd dan ook eensgezind in de hoek gedrumd door de zwaargewichten MR-voorzitter Didier Reynders, Louis Michel en Gérard Deprez. Het feit dat rivalen op leven en dood zoals Reynders en Michel aan één koord trekken tegen Maingain, is veelbetekenend.

De Franstalige liberalen hopen, in geval de formatie met de huidige zeven partijen mislukt, alsnog op regeringsdeelname. En daarbij is Maingain, die ook de afgelopen dagen bleef uitbazuinen dat de Franstalige onderhandelaars veel te inschikkelijk zijn geweest, moeilijk te handhaven rond een onderhandelingstafel.

Elio en niemand anders

Maar volgens de De Standaard wil de PS niet weten van een scenario waarbij de liberalen - MR en Open VLD - bij de onderhandelingen worden betrokken in ruil voor sp.a en CdH. De Franstalige socialisten hebben op hun partijbestuur maandag duidelijk gemaakt dat ze geen ander scenario aanvaarden dan het (pre)formateurschap voor Elio Di Rupo.

N-VA van zijn kant ziet deelname van de liberalen - MR en Open VLD - wel zitten. Daarvan getuigt het diner van De Wever met Didier Reynders in het Brussels sterrenrestaurant Bruneau een tijdje geleden in volle onderhandelingen. N-VA ontkent die contacten niet, maar zegt dat er met Reynders niet onderhandeld werd.

MEER OVER DéFI (FDF)

Nu in het nieuws