Bossen verliezen capaciteit om CO2 op te slaan

Bossen verliezen capaciteit om CO2 op te slaan

Bossen verliezen capaciteit om CO2 op te slaan

Print
De bosbranden in Portugal hebben dit jaar al bijna 100.000 hectare vernield. Daardoor is 1 miljoen ton CO2 vrijgekomen, maar – en dat is nog ernstiger, zeggen milieuexperts – de bossen hebben capaciteit verloren om CO2 op te slaan.

Volgens de milieuorganisatie Quercus staat de 1,1 miljoen ton CO2 die deze zomer is vrijgekomen bij de Portugese bosbranden, gelijk aan 29 miljoen auto's die de 310 kilometer autosnelweg tussen Lissabon en Porto doen. Maar het is niet zozeer de CO2-uitstoot die de experts zorgwekkend vinden, maar wel de oppervlakte bos die in de as is gelegd.

Decennia

In 2008 absorbeerden de Portugese bossen 4,42 miljoen ton CO2. Definitieve cijfers voor 2009 zijn er nog niet maar berekeningen van het bedrijf Off7 wijzen op een verlies van 3 procent, of 100.000 ton die de bossen minder konden opnemen.

Dat verlies herstellen kost decennia, zelfs al gaat men meteen nieuwe bomen planten, zeggen technici van Off7: het duurt verscheidene jaren alvorens bomen hun volledige absorptiecapaciteit bereiken.

De experts van Quercus en Off7 vrezen dat Portugal in 2012, wanneer het Kyotoprotocol afloopt, 10 miljoen ton CO2 meer zal uitstoten dan in het protocol is toegestaan voor het land.

RP (IPS)

Nu in het nieuws