Netanyahu krijgt tegenkanting van eigen vrouw

Duizenden Israëli's protesteerden in het park van Tel Aviv tegen de recente beslissing van de regering om vierhonderd kinderen van migranten te deporteren. Nu de deadline nadert, krijgt Netanyahu ook tegenkanting van zijn eigen vrouw, van president Shimon Peres en van de vrouw van ex-premier Olmert.

wverhaert

Sinds het begin van de jaren negentig hebben opeenvolgende Israëlische regeringen duizenden buitenlandse werkkrachten, vooral uit Zuidoost-Azië en Afrika, aangemoedigd om banen in te vullen in de bouw, landbouw en thuisverzorging. Ze moesten de Palestijnen vervangen die niet meer in Israël mochten werken.

200.000 gastarbeiders

Sommigen bleven illegaal nadat hun visum was verstreken en stichtten er een gezin. Momenteel zijn er naar schatting meer dan 200.000 gastarbeiders in het land, meer dan de helft zonder vergunning.

Wat met 1200 van hun kinderen die hier werden geboren? Daarover werd het afgelopen jaar druk gediscussieerd onder Israëli's. De regering bleef een beslissing uitstellen, tot ze twee weken geleden uiteindelijk met een compromis kwam aanzetten: achthonderd kinderen die meer dan vijf jaar in Israël leven, Hebreeuws spreken en schoollopen mogen blijven, maar vierhonderd anderen kregen tot het einde van de maand om vrijwillig te vertrekken met hun ouders. Zo niet riskeren ze repatriëring.

Demografische bedreiging

Eerste minister Netanyahu erkende het humanitaire probleem, maar "wil het Joodse karakter van de staat behouden". Hij sprak van een "demografische bedreiging": "We willen geen instroom van honderdduizenden illegale migranten veroorzaken."

Nu de deadline voor de deportaties in zicht komt, krijgt het beleid van Netanyahu kritiek uit onverwachte hoek. Zijn vrouw Sarah schreef een brief aan minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yishai, de spil in deze campagne. Daarin vroeg ze hem "vanuit de grond van haar hart" om de vierhonderd kinderen te regulariseren.

JDM (IPS)

MEER OVER Israël