Boer overlijdt na hongerstaking

Franklin Brito, een 49-jarige Venezolaanse boer en onderwijzer die sinds 2004 diverse malen in hongerstaking ging vanwege eigendomsgeschillen over zijn boerderij, is maandag in een militair ziekenhuis in Caracas overleden.

Brito woog nog maar 34 kilo toen hij overleed na vijf maanden vasten. Hij begon met zijn acties nadat het Nationale Landinstituut (INTI) van de regering zijn buren toestemming gaf een deel van zijn boerderij van 290 hectare te bezetten.

In diezelfde periode werden hij en zijn vrouw ontslagen op de openbare school waar ze werkten, nadat ze bij een plaatselijke burgemeester geprotesteerd hadden tegen een gewasprogramma. Dat programma was geïntroduceerd in de staat Bolívar, waar de boerderij staat.

Corrupt

In 2005, 2007 en 2008 probeerde het INTI een compensatieregeling te treffen met Brito, waarbij op een zeker moment 180.000 euro schadevergoeding werd aangeboden. Het INTI verstrekte ook een tractor en materialen en Brito en zijn vrouw mochten het land weer volledig gebruiken. Het 'cartas agrarias', dat buren toestaat een deel van het land te gebruiken - land dat Brito in 1999 zelf toegewezen kreeg van het INTI - werd uiteindelijk geannuleerd.

Desondanks klaagde Brito dat de regering hem geen kopieën van formele documenten had verstrekt waar in stond dat de donaties bedoeld waren als vergoeding voor de geleden schade. Hij weigerde de betalingen, naar eigen zeggen omdat hij niet beschuldigd wilde worden van "medeplichtigheid aan een corrupte daad."

Volgens de boer verliepen de intrekking van het cartas agrarias en de betaling van de schadevergoeding niet via de juiste kanalen en waren ze daarom illegaal. Hij ging om die reden verder met zijn protest.

JS (IPS)

Nu in het nieuws