1 / 2

Gemeente sluit IJzermaalsteenweg af

Net voor het nieuwe schooljaar heeft de gemeente Schilde de IJzermaalsteenweg afgesloten. De bussen voor de schoolcampus Zonnebos blokkeren daardoor de Moerstraat.

Boris Rousseeuw

Woensdagmiddag. 400 leerlingen van het buitengewoon onderwijs Zonnebos zoeken op het smalle voetpad de juiste van achttien bussen die hen naar huis brengen. De bussen vormen een honderden meters lange sliert in de Moerstraat. Ondertussen moet het gewone verkeer in twee richtingen over één rijstrook. Auto's rijden over het fietspad.

"Dit is een levensgevaarlijke heksenketel", zucht directeur Leon Nassen. "Jarenlang hebben wij van de gemeente de IJzermaalsteenweg mogen gebruiken, die normaal autovrij is. In het eerste deel, dat tot de school behoort, zetten we onze bussen, uit de weg voor iedereen. Het tweede deel gebruikten we om weg te rijden. Op eigen terrein parkeren én draaien én wegrijden is fysiek onmogelijk, daarvoor is de IJzermaalsteenweg te smal en onze campus niet geschikt."

Trage weg

Deze oplossing was al jaren een doorn in het oog van de gemeente Schilde. De zware bussen reden de kasseien van de IJzermaalsteenweg kapot en waren slecht voor de oude beuken. Bovendien is de IJzermaalsteenweg een "trage weg", niet bedoeld voor auto's. Daarom besliste de gemeenteraad van maandag 30 augustus de weg af te sluiten.

Dinsdag is effectief een afsluiting gezet. De achttien bussen van Zonnebos moeten nu parkeren en draaien in de Moerstraat en terug die straat afrijden. Een gevaarlijke toestand en binnenkort zelfs verboden, want de gemeenteraad keurde maandag ook een parkeer- en stilstandverbod in de Moerstraat goed. Alleen de verbodsborden daarvoor moeten nog geplaatst worden. De impasse is daarmee compleet.

Parking

"Er ligt een masterplan op tafel om de klaslokalen die tegen de Moerstraat staan, af te breken en te vervangen door een parking voor 25 bussen", zegt Leon. "We kunnen garanderen dat die parking er binnen drie jaar ligt. Donderdag heb ik spoedoverleg met de burgemeester en ik hoop dat we die drie jaar er nog bij krijgen."

Burgemeester Yolande Avontroodt (open vld) wijst er op dat de IJzermaalsteenweg in het verleden jarenlang afgesloten geweest is voor alle gemotoriseerde verkeer. "Op vraag van Zonnebos hebben we zeven jaar geleden een uitzondering gemaakt voor hun bussen, omdat we begrip hadden voor de moeilijkheden. De school heeft toen beloofd "binnen afzienbare tijd" zelf voor een oplossing te zorgen in de vorm van een verkeerscirculatieplan."

"Na zeven jaar is die oplossing er nog altijd niet, zodat we nu na aanmaningen nu zijn overgegaan tot de afsluiting. Niemand ziet dit stukje patrimonium graag verloren gaan, en als de beuken afsterven is dat onomkeerbaar. Maar donderdag gaan we met alle betrokkenen samen zitten om tot een oplossing te komen."

Boris RousseeuwMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio