1/2

Beaucourt vindt waterzuiveringspomp voor Pakistaanse gezinnen

Dokter Luc Beaucourt heeft waterpompen gevonden die zuiver drinkbaar water kunnen oppompen uit het meest vervuilde water. Die pompen, van Nederlandse makelij, wil hij zo snel mogelijk naar Pakistan sturen.

Urgentiearts Dr. Luc Beaucourt is na zijn verkenningsmissie in Pakistan op zoek naar systemen om het erg vervuilde water in het overstromingsgebied weer zuiver te krijgen. “Zo’n systeem heb ik nu gevonden bij Creedence”, aldus Beaucourt.

“Daar hebben ze een pomp ontwikkeld, waarin twee membranen zorgen voor de zuivering van het water. Water dat erdoor wordt getrokken, is voor 99,99% vrij van bacillen.” Als proef op de som neemt de dokter een slok water uit het Albertkanaal, dat hij zopas zelf heeft gezuiverd. “Best lekker”, lacht hij.

Het systeem is leverbaar in automatische pompen of in een handpomp. “Die ziet eruit als een grote fietspomp”, zegt Karel Aalbers. “Je trekt het water uit een poel of rivier en aan de andere kant komt er zuiver water uit. Elke handpomp is goed voor een productie van 100 liter water per uur, of het waterverbruik van acht personen.”

De dokter wil geld inzamelen om 1.000 pompen tot in het rampgebied te brengen. Giften voor het waterzuiveringsproject van Dr. Luc Beaucourt zijn welkom op 001-0893155-55 met vermelding 21son13 (Pakistan). Het UZA zorgt voor een fiscaal attest voor giften vanaf 30 euro.

Johan VAN BAELEN

Foto boven: Dokter Luc Beaucourt samen met ontwerper Heribert Schneider, die de handpomp heeft ontworpen. Foto midden: Dr. Luc Beaucourt en Karel Aalbers samen met diens agent Ad van den Elshout voor de volautomatische pomp.

Nu in het nieuws