Portugese synagoge zet deuren open

De Portugese synagoge in de Hoveniersstraat 31 is op 5 september voor iedereen open.

De ‘Portugese’ synagoge bedient de Sefardische gemeenschap, die voornamelijk joden uit Portugal of Turkije telt. De Sefardim onderscheiden zich door hun tradities en ritus van de Asjkenazische gemeenschap uit Midden- en Oost-Europa.

Met zijn sober en sfeervol ontwerp won de jonge joodse Antwerpse architect Joseph De Lange in 1911 de ontwerpwedstrijd voor het gebouw, dat langs buiten op een neoromaanse kerk lijkt, omringd door gigantische kantoorgebouwen. Binnenin valt vooral het sfeervolle licht op, dat uit kleurrijke dakvensters komt.

Edward Leibovitz

De synagoge werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geplunderd en werd in 1981 een tweede keer zwaar beschadigd door een terreuraanslag op het Diamantkwartier, die drie doden eiste. Telkens wist de joodse gemeenschap de synagoge te restaureren. De vermaarde glaskunstenaar Edward Leibovitz verving de verwoeste brandramen.

Naast de viering van de sabbat en de joodse feestdagen vinden dagelijks bijeenkomsten of cursussen plaats in de synagoge.

Zondag 5 september tussen 10.30u en 17u is het gebouw voor iedereen toegankelijk in het kader van de elfde ‘Europese Dag van de Joodse cultuur’. Ook het Diamantmuseum op het Astridplein en het Eugeen Van Mieghemmuseum op de Ernest Van Dijckkaai 9 nemen deel aan het programma.

FH

Meer informatie: www.jewishcom.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio