Brandweerwagens krijgen zwarte doos

De provincie wil alle brandweerwagens uitrusten met een zwarte doos. Dat moet leiden tot een efficiënter inzetten van de pompiers.

In 2007 werd het systeem van de snelste adequate hulp ingevoerd. Bij een brandweerinterventie wordt sindsdien niet alleen de het bevoegde (territoriale) korps uitgestuurd, maar ook het korps dat het snelst op de plek van de brand kan zijn. Gevolg: soms komen twee korpsen ter plaatse, terwijl dat voor de interventie niet noodzakelijk is.

Een van de ‘probleemgebieden’ is bijvoorbeeld Mortsel. De stad heeft geen eigen brandweerkorps. Brandweer Antwerpen is het bevoegde korps, maar voor enkele wijken worden ook de pompiers van Edegem op pad gestuurd, als Snelste Adequate Hulp.

Bij grote branden is dat geen probleem, maar bij kleinere interventies moeten sommige wagens vaak onverrichter zake naar de kazerne terugkeren. “Die dubbele uitruk kost natuurlijk geld”, legt gouverneur Cathy Berx uit.

“Probleem is dat we op dit moment alleen over theoretische gegevens over de uitruk- en aanrijtijden beschikken. We willen natuurlijk niet spelen met mensenlevens. Als we de dubbele uitruk willen vermijden, moeten we eerst betrouwbare informatie hebben.”

Pilootproject

Om die info te vergaren liep er bij acht brandweerkorpsen uit de provincie een pilootproject. In totaal zijn 22 wagens uitgerust met een zwarte doos. Die maken het mogelijk om een brandweervoertuig permanent te volgen.

“Samen met de gemeenten gaan we nu bekijken hoe we het systeem zo snel mogelijk kunnen uitbreiden naar de hele provincie”, stelt Berx. De Duffelse brandweercommandant Chris Serneels is enthousiast. “Nu we die informatie hebben, zijn mijn mannen nog gemotiveerder. Ze steken een tandje bij om nog sneller te kunnen uitrukken.”

PEDM

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio