Mechelen zoekt nog gemachtigd opzichters

Mechelen heeft een tekort aan opzichters aan de tientallen scholen in de stad. “Te veel scholen rekenen erop dat de stad die wel zal leveren. Maar dat is fout”, zegt preventieschepen Ali Salmi (onafhankelijke).

Mechelen zet reeds verschillende jaren gemachtigd opzichters in om de veiligheid in de buurt van de scholen te verhogen. “Deze mensen maken het verschil door op gevaarlijke oversteekplaatsen in de schoolomgeving een extra oogje in het zeil te houden en de kinderen veilig over de straat te loodsen. Momenteel hebben wij tussen de vijftien tot twintig gemeenschapswachten die daarvoor opgeleid zijn. Bijgevolg kunnen we niet op alle oversteekplaatsen in de stad, gemachtigde opzichters voorzien”, zegt Ali Salmi.

Omdat deze gemeenschapswachten niet alleen op 1 september nodig zijn aan de vele Mechelse schoolpoorten, doet de schepen een oproep naar de scholen , leerkrachten en ouders om zich op te geven als kandidaat- gemachtigd opzichter.

Opleiding

“Deze mensen moeten een korte opleiding volgen om aangesteld te worden door de stad”, zegt de schepen. “De opleiding gebeurt door de politie en bestaat uit een theoretische cursus over wat een gemachtigde opzichter mag en niet mag doen. Daar komt nog informatie bij over het gedrag van de fietser en gedrag van autobestuurders tegenover voetgangers enzovoort. De opleiding is echt niet moeilijk. Het engagement van de vrijwilligers is eigenlijk het belangrijkste”, stelt Salmi ten slotte.

LDN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio