Op geleid bezoek bij rode bosmieren

Op geleid bezoek bij rode bosmieren

Op geleid bezoek bij rode bosmieren

Print
Westerlo - Oudere mensen kennen ze nog maar al te goed, de rode bosmieren. Je trof ze zowat aan elke bosrand en ze konden flink bijten! Zondag kan je bij ze op bezoek gaan, vergezeld van expert Reginald Verhofstede.

Met de jaren verdwenen de mieren omdat hun woongebieden teloor gingen, maar in Kamp C, in de bossen van de Teunenberg-Nieuwe Hoeve bezitten ze de grootste kolonie van de Kempen.

“Ik breng sinds 2006 alle kolonies van rode bosmieren in onze regio in kaart”, zegt boswachter Reginald Verhofstede, die zondag de wandeling begeleid.

Zeldzame diertjes

“Die bosmieren zijn ontzettend interessant”, weet Reginald. “Voor de bosbouw zijn ze erg belangrijk, omdat ze voor 60 procent leven van bladluizen en voor 30 procent van andere insecten. Ze beschermen dus onze bossen, bijvoorbeeld ook tegen de processierups, die de bomen aanvreet.”

Maar de grote mierenhopen van de behaarde bosmier bieden ook onderdak aan heel zeldzame diertjes, zoals het schitterend lieveheersbeestje. Nog zeldzamer is de gevlekte nachtkever, die de mierennesten nodig heeft om zijn eitjes te leggen.

HHM

Foto Hilde Van Geirt

Bosmierenwandeling op 5 september van 14u tot 16.30u in Kamp C, Britselaan 20, Westerlo.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio