Tweehonderd leerlingen keren terug naar internaat

De 202 leerlingen die in het internaat van het Sint- Jozefcollege verblijven, moesten dinsdagavond al naar school voor een eerste overnachting.

Het is gezellig druk aan de inkom van het Sint-Jozefcollege. Ouders en kinderen sleuren met zetels, donsdekens en decoratie. “Op zo’n avond zie je het nieuwste van Ikea voor je neus passeren”, lacht Philip Brinckman, directeur van het internaat. “Op 31 augustus komen ze traditioneel de kamers inrichten."

In het totaal passeren er 202 leerlingen. “Het internaat zit al een aantal jaren helemaal vol”, gaat Brinckman verder. “Daarnaast staan er nog een aantal op de wachtlijst. En de leerlingen komen van overal. De meesten zijn van Limburg, maar er is ook een grote populatie uit het Waasland en er zijn er zelfs die uit West-Vlaanderen komen.”

Rugbyteam

Waarom zij speciaal naar hier komen, kan Brinckman niet met zekerheid zeggen. “Maar een grote troef is zeker de sportinfrastructuur. We hebben een voetbalveld, een looppiste en een groot rugbyteam.”

Nog een pluspunt vindt Brinckman de studiebegeleiding. “Tijdens de eerste drie jaren van het middelbaar studeren de leerlingen in een studieruimte. Daar zijn studiemeesters die hen begeleiden. Vanaf het vierde jaar mogen ze op hun kamer studeren.”

Maar internet hebben ze daar niet. "Wij hebben wel een internetlokaal, maar daar mogen ze als ontspanning alleen maar e-mailen. Ook msn is toegestaan. Maar het voordeel is dat wij het beter kunnen controleren dan thuis.”

Zenuwachtig

Tussen de uitleg door schudt Philip Brinckman voortdurend de handen van aangekomen leerlingen. “Niet te zenuwachtig?”, vraagt hij dan. “Toch een beetje”, is een vaak gehoord antwoord.

“Elk jaar is er wel een aantal leerlingen dat heimwee heeft”, weet Brinckman. “Maar dat zien we toch minder dan vroeger. De leerlingen kiezen nu zelf meer voor internaat en dat is een groot verschil.”

Marian Michielsen

Foto Mia Uydens

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio