Obama: "Oorlog in Irak heeft te veel geld gekost"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag in een televisietoespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis officieel het einde van de gevechtsmissie in Irak bevestigd.

Momenteel zijn er wel nog steeds 50.000 Amerikanen gelegerd in het land. Ze hebben er enkel een adviserende en assisterende rol. "Onze gevechtsmissie is voorbij, maar onze toewijding aan de toekomst van Irak niet", klonk het.

De Democraat verklaarde dat de gevechten in Irak zijn land enorm veel geld hebben gekost. Hij vindt het nu van groot belang alles in te zetten op het herstel van de economie.

Bush

Voor zijn toespraak had Obama een onderhoud met George W. Bush, zijn voorganger. Die begon de oorlog in 2003. Irak en Saddam Hoessein hadden volgens de Republikein massavernietigingswapens.

"Ik twijfel niet aan de steun van Bush voor onze troepen en aan zijn bezorgdheid over de veiligheid van ons land. Het is echter bekend dat Bush en ik van in het begin verschilden van mening over deze oorlog", aldus Obama, die destijds als senator Bush scherp op de korrel nam.

"De terugtrekking van de troepen uit Irak laat ons toe om meer militaire middelen in te zetten in Afghanistan", klonk het nog. "De VS blijven zich inzetten om de taliban en Al Qaeda te bestrijden. Maar ook daar is onze missie beperkt in tijd. Net zoals in Irak het geval was, kunnen we niet doen voor de Afghanen wat ze uiteindelijk zelf zullen moeten doen."

Nu in het nieuws