Essense senioren kijken uit naar komst van dienstencentrum

De Essense senioren krijgen dan toch een dienstencentrum. Of liever: een lightversie van een dienstencentrum. “We hebben er hard genoeg voor moeten knokken”, laten de senioren weten.

lsmets

“Er komt een dienstencentrum”, laat burgemeester Van Tichelt (CD&V) weten. “Op korte termijn zullen we een lightversie uitbouwen op de plek waar vroeger ‘De Regenboog’ stond. Daarna zullen we met subsidies een volwaardig dienstencentrum bouwen.”

“Die plaats is ideaal voor een dienstencentrum”, aldus de burgemeester. “Het ligt vlakbij serviceflats, de polikliniek sluit aan op het terrein en het perceel ligt in het centrum.”

Stapsgewijs

De komst van het dienstencentrum was een lastige bevalling. Op de laatste seniorenadviesraad maakten de senioren een tekst op waarin ze de noden van een dienstencentrum nogmaals optekenden.

Ook een concreet grondplan werd bijgevoegd. De tekst werd naar het schepencollege gestuurd. Dat viel gelukkig niet in dovemansoren, want de senioren kregen onlangs het goede nieuws te horen.

“Dat het allemaal stapsgewijs moet gaan, begrijp ik,” reageert senior Jef Verbist. “Het is vooral belangrijk dat er nu echt werk van wordt gemaakt. De onderhandelingen met de zusters van wie de gebouwen zijn, moet dan ook snel gebeuren. Anders zijn we die locatie misschien kwijt. Hopelijk komt het nu allemaal in een stroomversnelling.”

Ontmoetingsplaats

“Een dienstencentrum heeft twee belangrijke doelen”, vertellen de senioren. “Het is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats, waar we een babbeltje kunnen doen en iets drinken.

Daarnaast zou het een plaats moeten zijn waar we met al onze vragen terechtkunnen. ‘Hoe werkt de boodschappendienst, waar moet ik terecht voor de poetshulp, de handicar, …. Al die vragen worden op één plek opgelost. Het moet een plek zijn die zorg op maat aanbiedt. Op die manier kunnen ouderen veel langer zelfstandig thuis blijven wonen.”

Voorwaarden

“Als je als dienstencentrum erkend wil worden, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen,” laat Josée Van Doren van de dienst Welzijn weten.

“Maaltijden serveren, informatie verschaffen,… Samenwerken met de bestaande seniorenverenigingen is absoluut cruciaal. Hier knelde in het verleden het schoentje bij de gemeente. Zij waren van mening dat we concurrenten zouden worden van de bestaande verenigingen. Maar niets is minder waar. We zullen onze programma’s nog beter op elkaar kunnen afstemmen.”

Kris PEETERSMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio