"Afspraken op papier kunnen het vertrouwen verhogen"

Preformateur Elio Di Rupo werd opnieuw het veld ingestuurd om de onderhandelingen weer op gang te trekken. Vlaams minister-president Kris Peeters suggereert hem om met uitgeschreven teksten te komen. "Er ligt nu inderdaad heel wat op tafel, maar er zijn geen teksten. Dat is een probleem", zegt Peeters.

ghouben

Peeters onderhandelt voor CD&V mee over de staatshervorming: "Di Rupo heeft nu alles bij zich, heeft zijn schriften volgeschreven. Als er nu duidelijke afspraken gemaakt worden, kan dat het vertrouwen sterk verhogen", aldus Peeters voor Radio1.

De afwijzing van het 'ultieme voorstel' van Elio Di Rupo ligt volgens Peeters aan het gebrek aan duidelijke afspraken op papier. Maar de afwijzing van de gevraagde 500 miljoen euro voor de herfinanciering van Brussel vindt hij onderhandelingstechnisch wel verstandig.

Nieuwe poging

De impasse is blijkbaar niet zo totaal als sommigen laten uitschijnen. Ondermeer politicoloog Carl De Vos (UGent) noemt het spreken over een mislukking "voorbarig" en zelfs "gevaarlijk".

"Niemand is weggelopen van de onderhandelingstafel. Niemand stelt de verworvenheden van de voorbije weken écht in twijfel. Sterker nog: niemand ligt écht dwars. N-VA en CD&V zeggen niet: ‘Brussel mag geen eurocent extra krijgen.’ Dan zou de impasse ‘totaal’ zijn", aldus De Vos in De Tijd.

Dom

"Sommige politici hebben schrik dat het alsnog fout loopt. Die niet kunnen wachten om de schuld nu al in de schoenen van de anderen te schuiven. Caroline Gennez (sp.a) spreekt al over de preformatie in de verleden tijd... Wouter Van Besien (Groen!): idem. Ik vind dat dom".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER