Slachtoffers tekenen cassatie aan tegen arrest Operatie Kelk

Zo'n 30 mensen die in het verleden seksueel misbruikt werden door een priester tekenen cassatie aan tegen het arrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling over operatie Kelk. Dat bevestigt advocaat Walter Van Steenbrugge, die de belangen verdedigt van een groep slachtoffers.

kscherpenberg

Op 13 augustus werd beslist dat alle dossiers, die eind juni bij de commissie Adriaenssens in beslag werden genomen, uit het dossier van onderzoeksrechter Wim De Troy verwijderd moesten worden en weer neergelegd bij de griffie. Tot vrijdag bleef dat arrest geheim.

Lees ook: "Peter Adriaenssens moet nieuwe commissie leiden" Lees ook: Danneels wilde seksueel misbruik Vangheluwe geheim houden

De kamer van inbeschuldigingstelling hoorde voor het uitspreken van een vonnis naar verluidt enkel de onderzoeksrechter. Van Steenbrugge is van mening dat ook hij als vertegenwoordiger van de slachtoffers gehoord had moeten worden.

"Daarom hebben we cassatieberoep ingesteld", aldus de advocaat. "Door het opmerkelijk voortvarende optreden van het parket-generaal waren wij geen partij in de procedure maar wij baseren ons nu op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om toegang te krijgen en gehoord te worden. Het kan niet dat de slachtoffers zomaar buitenspel worden gezet en in het ongewisse worden gelaten. Die houding van het parket-generaal aanvaarden wij niet."

Het cassatieberoep zou nog in september behandeld worden. De Operatie Kelk gaat na of er sprake is van een eventuele doofpotoperatie binnen de katholieke kerk.

MEER OVER Walter Van Steenbrugge