Danneels wilde seksueel misbruik Vangheluwe geheim houden

Danneels wilde seksueel misbruik Vangheluwe geheim houden

Danneels wilde seksueel misbruik Vangheluwe geheim houden

Print
Kardinaal Godfried Danneels probeerde het seksueel misbruik van bisschop Roger Vangheluwe stil te houden. Dat blijkt uit het gesprek met het slachtoffer van Vangheluwe.

De Coreliokranten pakken zaterdag uit met de transcriptie van twee geluidsopnamen die het slachtoffer zelf maakte van het gesprek met Danneels en Vangheluwe. Daaruit blijkt dat Danneels het schandaal geheim wilde houden tot de bisschop een jaar later op pensioen zou gaan. Nochtans heeft de kardinaal dat altijd ontkend.

Het slachtoffer, de neef van de bisschop, is zelf naar buiten gekomen met de geluidsopnames omdat hij naar eigen zeggen het slachtoffer is van een lastercampagne door de Kerk. Die bevestigde namelijk dat Roger Vangheluwe zijn neef jarenlang geld heeft gegeven. Het slachtoffer heeft daar naar eigen zeggen nooit om gevraagd, maar vroeg altijd om het ontslag van Vangheluwe.

Vertrouwelijk

De kardinaal betreurt intussen dat de gesprekken met het slachtoffer openbaar gemaakt zijn. Volgens zijn woordvoerder Toon Osaer ging het om een vertrouwelijk en discreet gesprek. "Het was trouwens een eerste gesprek en er was een vooruitzicht dat er een vervolg zou komen. Dat is belangrijk om eventjes te onderstrepen", klinkt het.

Lees ook: Gerecht moet dossiers Commissie-Adriaenssens teruggeven

.

Nu in het nieuws