Kinderen met hiv migreren naar buurlanden

Kinderen met hiv migreren naar buurlanden

Kinderen met hiv migreren naar buurlanden

Print
Zimbabwe kent sinds kort een nieuw soort migratie: kinderen die besmet zijn met hiv, gaan de grens over om in Botswana en Zuid-Afrika behandeld te worden. Tot voor kort migreerden Zimbabwanen vooral om werk te vinden en de repressie in het land te ontvluchten.

Het platteland van Ndolwane in het zuidwesten van Zimbabwe grenst aan Botswana. Hiervandaan gaan steeds meer met hiv besmette kinderen de grens over om in Botswana en Zuid-Afrika behandeling te zoeken.

Dit komt volgens kerkelijke organisaties die betrokken zijn bij de migratie, doordat in Zimbabwe lange wachtlijsten voor antiretrovirale medicijnen bestaan. Overheidsprogramma's in Zimbabwe die gratis medicatie verstrekken, kunnen niet aan de vraag voldoen.

Wanhopig

"Mensen zijn wanhopig en zoeken behandeling voor hun kinderen", zegt Khumbulani Khaphela, pastor van een evangelische gemeente op het platteland van Plumtree.

"Sommige mensen vragen ons om hulp, omdat ze gehoord hebben dat we anderen geholpen hebben hun kinderen de grens over te sturen", zegt hij. De kerken betalen de reis vaak, omdat ze dat zien als onderdeel van hun hulp aan kinderen met hiv.

JS (IPS)

Nu in het nieuws