Nieuwe manege stuit op protest

Nieuwe manege stuit op protest

Nieuwe manege stuit op protest

Print
De bouw van een nieuwe manege op Linkeroever is zeker met 75 dagen uitgesteld. De buurtbewoners vinden de paardenrijschool te belastend en ze vechten de vergunning aan bij het provinciebestuur.

Het Antwerpse schepencollege keurde in juli de stedenbouwkundige vergunning goed voor de bouw van een manege met conciërgewoning aan de Gloriantlaan. De paardenrijschool telt 98 stallen. Er zijn binnen- en buitenpistes. Een tribune moet plaats bieden aan 400 toeschouwers.

Wij hebben niets tegen een manege op Linkeroever, maar we hebben wel bezwaren tegen de locatie”, zegt buurtbewoner Hans Coltof. “We vrezen overlast voor de bewoners van de 240 appartementen aan de Esmoreitlaan. Het Esmoreitpark zal stukgereden worden door vrachtwagens die het mest komen verwijderen. Door de manege te bouwen aan de Gloriantlaan, wordt het Esmoreitpark doorkruist door een ruiterpad naar het bos. Dat is gevaarlijk voor wandelaars en spelende kinderen.”

Slecht voorbereid

Coltof plaatst vraagtekens bij het inspraaktraject met de buurt. “Ze waren slecht voorbereid”, zegt Coltof. “De ambtenaren konden ons zelfs geen plannen tonen van de manege. Bovendien waren de aanwezige bewoners duidelijk tegen de manege, maar daar is helemaal geen rekening mee gehouden. De 113 bezwaarschriften werden later door de stad gewoon van tafel geveegd.”

In juli gaf het schepencollege groen licht voor de stedenbouwkundige vergunning. “Dat was voor ons onbegrijpelijk”, zegt Coltof. “Daarom gingen we in beroep bij de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen. Opmerkelijk was dat we de handtekeningen van de bezwaren die we bij de stad hadden ingediend, niet meer terugkregen. We verzamelden ze allemaal opnieuw. Bij het provinciebestuur liggen nu 140 handtekeningen tegen de manege.”

De bestendige deputatie heeft 75 dagen om een uitspraak te doen over het beroep van de bewoners. Tot dan ligt alles stil aan de Gloriantlaan.

Sacha Van Wiele

Foto Wim Hendrix

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio