Grootste zonnestelsel met zeven planeten op 127 lichtjaren afstand

Grootste zonnestelsel met zeven planeten op 127 lichtjaren afstand

Grootste zonnestelsel met zeven planeten op 127 lichtjaren afstand

Print
Astronomen hebben een zonnestelsel ontdekt dat tot zeven planeten (en uiteraard een zon) herbergt. Het stelsel bevindt zich op 127 lichtjaren van de aarde.

Aangenomen wordt dat dit het grootste zonnestelsel buiten het onze is dat ooit ontdekt werd. De aanwezigheid van vijf planeten is bevestigd en wetenschappers zeggen alle bewijs te hebben dat er nog twee andere planeten aanwezig zijn.

De planeten draaien in zes tot 600 dagen rond hun zon, de ster HD 10180. Ze zijn 0,06 tot 1,4 keer de afstand tussen aarde en zon van hun zon verwijderd. De vijf bevestigde planeten hebben Neptunus-achtige massa's: tussen 13 en 25 keer de massa van onze aarde.

Van de twee andere planeten zou eentje op Saturnus lijken, met een minimummassa van 65 keer de massa van de aarde. Het hemellichaam zou in 2.200 dagen rond zijn zon draaien. De andere zou de kleinste van de groep zijn, met een massa van 1,4 keer die van de aarde. Deze planeet bevindt zich zo dicht bij zijn zon, dat een "jaar" er slechts 1,18 "aarddagen" duurt.

"Deze fascinerende ontdekking toont ook aan dat een nieuw tijdperk is aangebroken bij het onderzoeken van exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel, red.): het bestuderen van complexe planetaire systemen, in plaats van slechts individuele planeten", zegt Dr. Christophe Lovis, die de leiding had over de vorsers van het European Southern Observatory (ESO).

Archieffoto

Nu in het nieuws