Fiscus pluist Zwitserse rekeningen van Antwerpse diamantairs uit

De fiscus kreeg in juli een lijst met Zwitserse bankrekeningen van Belgen in handen en daarop prijken opvallend veel adressen uit het Antwerpse. Vooral diamantairs parkeren spaargeld in de Alpen, zo blijkt.

ghouben

De Belgische belastingdiensten zijn gestart met het versturen van vragen om inlichtingen over deze rekeningen. Dat is een eerste stap om eventuele fraudeurs te betrappen.

Maar het houden van een Zwitserse rekening betekent niet automatisch dat de titularis ervan een fraudeur is. Het kan dat de eigenaars van de rekeningen alles netjes hebben aangegeven of dat ze de voorbije jaren zijn ingegaan op de mogelijkheden om zwart buitenlands geld tegen gunstig straftarief aan te geven.

De lijst met rekeningen werd eind 2009 gestolen door een ex-werknemer van het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC. Hij belandde eerst bij de Franse belastingdiensten en is op 7 juli overgemaakt aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Eerder kregen de Belgische belastingdiensten een lijst met rekeningen in Liechtenstein in handen en dat leverde ongeveer 50 fraudedossiers op. Deze lijst zou in omvang een veelvoud zijn van de lijst met rekeningen uit Liechtenstein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners