Vader van Silvertopblokken werd 97

Print

Vader van Silvertopblokken werd 97

In Essen is de modernistische architect Jules De Roover overleden. De vader van de bekende Silvertopblokken op het Kiel en van vele andere grote en kleine gebouwen is 97 jaar oud geworden.
Jules De Roover werd geboren in 1913. Naast architect was hij ook jarenlang lesgever aan het Hoger Instituut voor Bouwkunde te Antwerpen. Hij tekende onder meer de politietoren van de Oudaan, samen met zijn schoonbroer Renaat Braem, de bibliotheek aan de Te Couwelaarlei in Deurne, en de school en het internaat voor schipperskinderen op Linkeroever.
Maar zijn bekendste geesteskinderen waren wellicht de drie "Silvertopblokken" naast de Antwerpse Ring. Gebouwd in de jaren zeventig is er momenteel een 40 miljoen euro kostende renovatie aan bezig, waar De Roover allesbehalve gelukkig mee was.

"Hij vond dat zijn concept van de woontorens bij de renovatie helemaal verloren ging", zegt stiefzoon Frank Lucas uit Essen, bij wie De Roover overleden is. "Hij had zich bij de bouw moeten houden aan kleine kamers, in opdracht van bouwheer De Goede Woning. Vanuit Canada waren ze komen kijken hoe hij de bouw van de 600 appartementen had opgelost. En nu moesten het plots grote kamers worden en werd het oorspronkelijke idee "vermassacreerd"", getuigt Lucas. "De renovatie vond hij een letterlijk politiek "gekleurd" lachertje, met die blauwe, rode, en gele kleuren. Het originele sobere grijswit met de vele insprongen is verloren gegaan."

De afscheidsplechtigheid vindt dinsdag 24 augustus om 11u30 plaats in de aula Chrysant van het crematorium aan de Jules Moretuslei in Antwerpen.

Boris Rousseeuw
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio