Dit is de toekomst: nog meer natuurrampen

Dit is de toekomst: nog meer natuurrampen

Dit is de toekomst: nog meer natuurrampen

Print
Extreme regenval in China, India en Pakistan. Enorme hitte in Rusland. Een ongekend strenge winter in Zuid-Amerika. Resultaten van klimaatverandering, stellen deskundigen. En het zal alleen maar erger worden.

De hittegolf die Groot-Brittannië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië, Roemenië en Duitsland in juli-augustus 2003 trof, prijkt nog altijd op de lijst van de tien grootste mondiale natuurrampen in de periode 1980-2009. De hoge temperaturen eisten 70.000 slachtoffers: doden en zieken. De schade is becijferd op 9,7 miljard euro. Er was geen verzekering die het dekte.

Die gegevens zijn afkomstig van de Duitse Munich RE., de grootste verzekeraar die de risico's van andere verzekeraars afdekt. Het bedrijf, dat meer dan 180 miljard euro beheert, heeft een unieke internationale database met gegevens over natuurrampen van 1950 tot nu toe.

Angstwekkend

De cijfers zijn beangstigend. Veroorzaakte het weer - stormen, overstromingen, extreme temperaturen- in de jaren vijftig gemiddeld één ramp per jaar, dan zijn dat er nu vijf. Worden aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen meegerekend, dan steeg het gemiddelde aantal rampen van twee naar zeven per jaar.

Voor professor dr. Peter Höppe (52), hoofd van de afdeling die zich bij Munich RE bezighoudt met het klimaat, is het volkomen duidelijk wat de toename van het aantal rampen veroorzaakt: klimaatverandering. "De klimaatverandering vindt plaats. Dat is zeker. En die verandering wordt door de mens veroorzaakt", aldus Höppe in een interview met de Duitse tv-zender ZDF.

Klimaat reageert traag

Volgens de deskundige moet de mens er rekening mee houden dat de natuurrampen die nu overal ter wereld plaatsvinden zich ook in de komende jaren zullen manifesteren. "Zelfs als we vandaag maatregelen zouden nemen om de klimaatverandering aan te pakken, dan nog duurt het tientallen jaren voordat die effect hebben.

"Het klimaat reageert traag. We moeten ervan uitgaan dat wij de uitstoot van broeikasgassen (CO2) niet drastisch beperken. We zullen ons gedrag wel iets aanpassen. Daarmee worden de gevolgen van klimaatverandering in de tweede helft van deze eeuw iets afgezwakt, maar niet afgeremd."

53,5 graden

Höppe wijst erop dat het eerste halfjaar van 2010 het warmste was ooit gemeten. In Pakistan werd een recordtemperatuur van 53,5 graden opgetekend. Volgens Höppe kunnen waarschuwingssystemen tegen extreme temperaturen leed voorkomen en mensenlevens redden.

In Europa hebben wij daar de mogelijkheden en middelen voor. Maar niet-geïndustrialiseerde landen hebben onze hulp nodig.

Klimaatverdrag: mislukking

Die zal er echter niet snel komen. Vorige week vergaderden in Bonn vertegenwoordigers van 194 landen opnieuw over een mondiaal klimaatverdrag.

Na de mislukking van de milieutop in Kopenhagen, eind 2009, zou dat verdrag er eind dit jaar in Cancun (Mexico) wel moeten komen.

Bonn werd echter een mislukking. De aanwezigen bleken het nergens over eens te kunnen worden. Christiana Figueres, die namens de VN het overleg leidde, constateerde na afloop dat het internationale verdrag er in Cancun niet zal komen.

Er zullen in Mexico volgens haar hoogstens enkele praktische afspraken gemaakt kunnen worden over financiële en technologische hulp aan arme landen.

Carel Goseling

.

Nu in het nieuws