1 / 2

Fietsen naar en over Ventoux voor goed doel in Myanmar

25 fietsers en 9 begeleiders staan in de startblokken voor een stevige fietstocht van Antwerpen naar en over de legendarische Mont Ventoux in de Franse Provence. De ploeg, die voornamelijk bestaat uit werknemers en oud-werknemers van havenbedrijven, hebben de Antwerpse oud-gouverneur Camille Paulus ingehaald als kopman.

wverhaert

Hun doel is fondsen te werven voor Help Myanmar, het medisch-humanitair project van dokter Luc Beaucourt in het voormalige Birma. De dokter zelf staat van 10 tot 17 september samen met een verpleger en een kinesiste in voor de verzorging van de fietsers.

Elke dag beter

“Het is een beetje een sprong in het onbekende”, zegt Herman Goossenaerts (64) uit Kapellen. “Veel fietsers hebben uitsluitend de berg bedwongen. Maar daar bleef het voor hen bij, omdat de Ventoux wat uit de richting ligt van andere bergketens. Wat wij doen, is ons nog niet voorgedaan: de berg opnemen in een fietstocht die van hier vertrekt. Om goed voorbereid te zijn, leg ik zo’n 500 km per week af.”

Wilfried Van Landeghem, Koen De Boeck en Herman Goossenaerts.

Wilfried Van Landeghem (57) uit Beveren-Waas en Koen De Boeck (35) uit Lint horen dat met enige afgunst aan. “Ik rij elk dag 30 km naar het werk en in het weekend doe ik er twee keer 100 km bij. Ik hoop dat dat volstaat”, zegt Wilfried.

”En ik heb me geforceerd tijdens mijn fietsvakantie in Oostenrijk”, pruilt Koen, “Maar ik wil nog altijd doorzetten. Daarbij ontbreekt het ons vooral aan tijd. En het weer speelt natuurlijk ook mee. Stel je voor dat we 1.200 km wind op kop hebben. Dat zou ik erg vinden.” “Ach”, sust Herman. “Normaal gezien word je elke dag beter tijdens zo’n tocht. We leggen elke dag zo’n 150 km af. Dan groeit de conditie alleen maar.”

Onderschat

“Ik mag het hopen”, zegt de 48-jarige Jan Van Camp (bovenaan op de foto, met dokter Luc Beaucourt) uit Hemiksem. De oud-profwielrenner bracht het idee aan om de achtdaagse tocht op te zetten. “Er zijn er bij die niet beseffen waaraan ze beginnen. Ik hoor gemiddelde snelheden noemen om van te duizelen. Maar als we 25km/u halen, dan zijn we zeer goed bezig. Vergeet niet dat het bijna altijd bergop gaat. Want iedereen praat nu over de etappe van donderdag 16 september van Montélimar over de Ventoux naar Orange."

"Maar in feite is die van twee dagen eerder, van Moulins naar Saint-Etienne, veel zwaarder. Die gaat over het Centraal Massief. Er steken drie cols van boven de duizend meter in. Ook die tocht wordt onderschat.” Toch wil dat niet zeggen dat de 25 enthousiastelingen er een ‘Tour de France’ van maken. “Het is geen wedstrijd”, bezweert Van Camp. “Ik ga trachten de bende bij mekaar te houden. Alleen bergop de Ventoux mag iedereen zijn gang gaan.”

De Antwerpse fietsers zullen dagelijks omstreeks 9u vertrekken voor een tocht van gemiddeld 7 uur. Na een kleine 100 km wordt een middagpauze van een halfuurtje ingelast. Negen vrijwilligers zorgen voor kleding, voeding, reservemateriaal en medische verzorging, zodat de renners aan niet veel anders moeten denken dan aan trappen.

De 25 renners hebben intussen al een bedrag bijeengehaald voor de bouw van schooltjes in het getroffen gebied in Myanmar. Dat nog onbekende bedrag krijgt dokter Beaucourt bovenop de Mont Ventoux overhandigd.

Storten kan nog op 001-0893155-55 op naam UZA-Myanmar met vermelding gift 21-SON11.

Johan VAN BAELEN

MEER OVER Myanmar

Nu in het nieuws