Bonden Ford Genk verwachten vrijdag duidelijkheid

Bonden Ford Genk verwachten vrijdag duidelijkheid

Bonden Ford Genk verwachten vrijdag duidelijkheid

Print
De Europese directie en de vakbonden van Ford Genk vergaderen vrijdag in Keulen over de toekomst van de fabriek. De komst van de nieuwe Mondeo staat bovenaan de agenda. "Wij verwachten dat er vrijdag duidelijkheid komt", zegt ABVV-secretaris Pierre Vrancken.

"Eerst moest het holderdebolder gaan om een akkoord te krijgen over de besparingen die moeten gebeuren, en dan was er vele maanden een lange stilte. We zijn dus op onze honger blijven zitten. Vandaar dat we hopen dat er nu een doorbraak komt."

"We hebben in ieder geval goede hoop op een positieve afloop, die zich moet vertalen in een bevestiging dat de nieuwe Mondeo in Genk gebouwd wordt. En uiteraard hopen we dat er spoedig ook toekomstgaranties voor andere modellen zullen volgen", aldus Vrancken.

Mondeo

Al enkele maanden wordt er druk gespeculeerd of de Ford-fabriek in Genk ook de nieuwe Mondeo mag bouwen. Het lijkt erop dat deze beslissing, die verwacht wordt tegen eind 2010, samenhangt met de toekomst van de Limburgse vestiging.

In een toekomstcontract, waarin ook uitsluitsel moet komen over andere modellen die al dan niet in Genk zullen gebouwd worden, zullen de investeringen en ook de besparingen op lange termijn worden opgenomen.

Besparingen

Over de besparingen is er intussen bijna een akkoord tussen de Europese Ford-directie en de vakbonden. De werknemers eisen in ruil wel zekerheid over drie nieuwe modellen voor de Genkse fabriek na 2012.

Vrijdag moet tijdens het vervolg van de onderhandelingen duidelijk worden of beide eisen verzoenbaar zijn.