"Werkloosheidsuitkering slecht voor activering"

Werkloosheidsuitkering slecht voor activering

"Werkloosheidsuitkering slecht voor activering"

Print
De werkloosheidsuitkering in ons land is niet goed om werklozen terug aan het werk te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van de KULeuven. De uitkering moet sneller dalen, zegt professor Joep Konings.

Vorsers gingen na waarom vacatures moeilijk ingevuld raken. Uit de resultaten blijkt dat dit onder meer te wijten is aan "verslechterde efficiëntie van jobmatching". Wanneer werklozen te lang werkloos zijn, verliezen ze hun vaardigheden, worden ze ontmoedigd en doen ze minder inspanningen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het risico bestaat dat ze zich in hun werkloosheidstoestand nestelen.

Uit de analyse blijkt dat het Belgische systeem, met een uitkering die onbeperkt is in tijd, bijdraagt tot de moeilijke invulling van vacatures. Opleiding zou daarentegen een positief effect hebben. De onderzoekers pleiten daarom voor een systeem waarbij de werkloosheidsuitkeringen sterker en sneller dalen naarmate men langer werkloos is. Tegelijkertijd zouden dan meer middelen gaan naar actieve begeleiding, op maat van het individu.

.

Nu in het nieuws