Kanker mogelijk op te sporen via ademtest

Kanker mogelijk op te sporen via ademtest

Kanker mogelijk op te sporen via ademtest

Print
Via een ademtest is het binnenkort misschien mogelijk om long-, borst-, darm- en prostaatkanker op te sporen. Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift The British Journal of Cancer.

Testen bij 177 vrijwilligers hebben aangetoond dat de ademtest niet alleen reageert op de chemische bestanddelen die kankercellen uitstoten, maar dat ook kan worden aangetoond om welk type kanker het gaat.

Onderzoekers van het technisch instituut Technion in Israël kondigden 1 jaar geleden al aan dat een ademtest kanker kan opsporen, maar toen ging het nog om zeer voorlopige testen en werd enkel de opsporing van longkanker bevestigd.

"Deze studie toont aan dat een 'elektronische neus' een gezonde adem van een zieke adem kan onderscheiden, en dat er verschillen tussen de soorten kankers worden gedetecteerd", aldus professor Abraham Kuten van Technion.

"Als we deze voorlopige resultaten kunnen bevestigen met diepgaande studies, dan kan deze nieuwe technologie een eenvoudig instrument worden om een vroege diagnose te stellen", zo luidt het verder.

Nu in het nieuws