Branden bereiken gebied rond Tsjernobyl

Print

Branden bereiken gebied rond Tsjernobyl

Dat Moskou niet langer gehuld is in smog, wil niet zeggen dat de problemen voor Rusland eindelijk voorbij zijn. De bosbranden rukken namelijk op richting het radioactieve gebied rond Tsjernobyl, zo waarschuwt milieuorganisatie Greenpeace.

De eerste regenbui deed de smog in Moskou verdwijnen. Ondertussen is het kwaad al geschied en ligt het sterftecijfer twee keer zo hoog als anders.

Het ministerie van Noodsituaties meldde dat nog in 22 van de 83 regio's hevige branden woedden. Het einde is nog niet in zicht. Weerkundigen voorspellen nog extreem hoge temperaturen tot 20 augustus.

Radioactiviteit in de lucht

Milieuorganisatie Greenpeace maakt zich echter vooral zorgen over mogelijke branden in het gebied rond Tsjernobyl in Oekraïne op de grens met Wit-Rusland. Op 26 april 1986 ontplofte nabij het stadje een kernreactor. Sindsdien is de nabije omgeving radioactief.

Door de bosbranden ontstaat nu de kans dat grote hoeveelheden radioactoieve deeltjes waarmee het gebied besmet is, opnieuw meegevoerd worden in de atmosfeer. De mogelijkheid bestaat zelfs dat deze door de wind in België kunnen terecht komen. Via tests hebben experts toch al vastgesteld dat dit voorlopig niet zal gebeuren.

Controle

De Russische overheid beweert de bosbranden in de buurt van Tsjernobyl onder controle te hebben.

De nationale en internationale media geven echter al langer kritiek op de aanpak die de Russische overheid hanteert om de brandhaarden in te dijken. De kritiek luidt dat de overheid vooral bekommerd is om haar imago en er alles aan doet om paniek onder de bevolking te vermijden.

Dokters in ziekenhuizen zouden zelfs papieren waarop de weersomstandigheden als doodsoorzaak vermeld worden, moeten vervalsen.

Kerncentrales

De kerncentrales in Mayrak in de Oeral, in Sarov en in Snezjinsk, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Jekaterinenburg komen nu ook in gevaar door de bosbranden. De noodtoestand werd afgeroepen, maar de overheid zegt toch alles onder controle te hebben.

MEEST RECENT