Jubilerend dorpsfeest zet veertigjarigen in de bloemetjes

Jubilerend dorpsfeest zet veertigjarigen in de bloemetjes

Jubilerend dorpsfeest zet veertigjarigen in de bloemetjes

Print
Westerlo - Kapelkade, het dorpsfeest van Voortkapel (Westerlo), bestaat 40 jaar. Wie dit jaar een of andere veertigste verjaardag viert, deelt mee in de feestvreugde. "Voortkapel had destijds nood aan jeugdlokalen en om die te kunnen bouwen, was veel geld nodig. Daardoor ontstond het dorpsfeest Kapelkade", blikt parochiepriester Marc Decroos terug. Omdat jeugdlokalen continu zorgen nodig hebben, bleef ook Kapelkade bestaan.
Al die jaren lag de organisatie in handen van de jeugdbewegingen van Voortkapel en volgde het ene feestelijke hoogtepunt het andere op. "Toen het tv-programma 'Spel zonder grenzen' een kijkcijferkanon was, hielden wij hier ook een Spel zonder grenzen met teams uit Duitsland, Frankrijk en Engeland", weet Decroos. "In een latere periode trok er, zeker 10 jaar na elkaar, een stoet door het dorp, waarin elke straat of wijk met een praalwagen deelnam.
In een iets recenter verleden waren er de edities van 'Kapel op straat', wat de laatste jaren is teruggebracht naar 'Kapel op Jevo'." Maar hoe groot- of kleinschalig ook, Kapelkade staat bij de meeste Voortkapelnaars met stip in het agenda genoteerd.

De Jevoterreinen in Ter Voort zijn de laatste jaren 'the place to be'. Dit jaar 3 dagen op rij, want op vrijdag 13 augustus trapt Kapelkade af met een Verjaardagsbarbecue en een retrofuif. Zaterdag 14 augustus mogen de sombrero's uit de kast voor de 4de Mexican Heatfuif en zondag, Moederdag, start het feest met een misviering, een aperitiefconcert met wereldkampioen fanfare Brass-aux-Saxes, een brunch en 'Kapel op straat' met muziek en een boel randanimatie.

Klap op de vuurpijl wordt een ludiek fotomoment met alle mensen uit Voortkapel die dit jaar 40 zijn of het nog moeten worden en met echtparen die dit jaar hun smaragden huwelijksverjaardag vieren. "Met elk van hen maken we een leuke foto, gevolgd door een groepsfoto met alle jarigen. Die krijgen ze naderhand toegestuurd", besluit Marc Decroos.

Kapelkade

13, 14, 15 augustus op Jevoterreinen in Ter Voort, Voortkapel (Westerlo)

Jan Spruyt
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio