Montenegro verkoopt staatsburgerschap voor 500.000 euro

Montenegro gaat aan zakenlui die meer dan een half miljoen euro in het kleine Adriatische land investeren het staatsburgerschap aanbieden. Volgens de regering is het ‘economische burgerschapsprogramma’ ontwikkeld om zakenlui uit de hele wereld over te halen hun bedrijven naar Montenegro te verplaatsen. Ze genieten dan voordelen als lagere belastingen en lagere kosten voor hun bedrijven.

fvranckx

Ondertussen is er wel al veel kritiek ontstaan rond het initiatief. De regering beweert dat kandidaten een grondige screening ondergaan, maar Duitse media berichtten bijvoorbeeld al dat Thaksin Shinawatra, de voormalige premier van Thailand die in zijn eigen land gezocht wordt wegen corruptie, het Montenegrijnse staatsburgerschap heeft verkregen door ervoor te betalen. In eigen land vreest de oppositie dan ook dat Montenegro nog meer corrupte staatslieden zal aantrekken.

Montenegro scheurde zich in 2006 af van Servië en telt nu nog maar om en bij de 670.000 inwoners. Net als verschillende andere Balkanstaten hoopt het in de nabije toekomst lid te worden van de Europese Unie.

Nu in het nieuws