Nulmeridiaan door Mekka

Nulmeridiaan door Mekka

Nulmeridiaan door Mekka

Print
In Mekka, de stad waar elk jaar miljoenen pelgrims naartoe trekken, wordt nu een gigantische klokkentoren gebouwd. Deze zal voor het eerst tijdens de ramadan getest worden. Bedoeling van de nieuwe klokkentoren is Greenwich Mean Time overschaduwen. Vanaf nu is het Mekka Time, luidt het in de Daily Telegraph.

De klokkentoren maakt deel uit van een reusachtige wolkenkrabber. Met zijn 600 meter is enkel de Burj Khalifa in Dubai is nog hoger. Ook de wijzerplaten laten in afmetingen de Big Ben ver achter zich. De diameter is 40 meter. Dat is vijf keer de diameter van de klok van de Big Ben. Vanaf een afstand van 25 kilometer zal je de tijd kunnen lezen. Wat wel handig is, aangezien niet-moslims niet welkom zijn in Mekka volgens de wet in Saoedi-Arabië. Een grote halve maan zal de top van de toren sieren.

Het valt af te wachten of het plan van enkele Islamitische geleerden om de standaard tijdzone aan te passen aan de klok in Mekka ooit zal lukken. Zij willen dus dat de lijn die door de heilige stad loopt, lengtegraad 0 krijgt.

Momenteel is slechts één van de wijzerplaten afgewerkt. Voorlopig loopt de nulmeridiaan dus nog even door Greenwich.

.

Nu in het nieuws