"Muziek maken gaat even goed met een handicap"

De groep Briezz, met leden uit Retie, treedt dit weekend op in Heist. Briezz is niet zomaar een band, want de zes muzikanten hebben allemaal een verstandelijke beperking.

tdemoor

Briezz ontstond drie jaren geleden in het Giels Bos, een woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap in Gierle (Lille). “Wij geloven dat personen met een handicap zelfstandig muziek kunnen maken,” zegt muziektherapeut Erwin Van Gorp. De groep telt nu muzikanten uit de hele provincie Antwerpen. “Het bijzondere van deze groep is dat de leden zelf hun eigen composities en teksten maken en dat ze zelfstandig spelen via een unieke methode. Geïnspireerd op Noord- Indiase en Afrikaanse muziek werken wij met bepaalde noten om tot een lied te komen. Ook passen wij de instrumenten aan, zodat onze muzikanten goed weten hoe te spelen”, legt Van Gorp uit. “Musiceren is voor de leden van Briezz een fluitje van een cent. Het zijn echte natuurtalenten. Ze bewijzen dat een handicap geen beletsel is om te musiceren.”

Voorprogramma Natalia

“Wij hebben zo’n tiental optredens per jaar: voor KAV’s en andere verenigingen, op Flikken for Specials, op Rob for Specials, in het voorprogramma van Natalia, in de Grenslandhal in Hasselt tijdens het songfestival voor mensen met beperkingen, enzovoort”, somt Geert Cortens, een van de muzikanten op. Zijn broer Marc scheert hoge toppen in de muziekwereld. Hij is de man achter het bekende strijkersorkest Strato- Vani en speelt als gitarist in het orkest van Will Tura.

Maar ondanks het succes van de groep lijkt de toekomst van Briezz bedreigd. “Ik hoop dat de groep blijft bestaan, want de subsidie van de Vlaamse overheid loopt ten einde. Daarom probeer ik Briezz via de media te lanceren om zo sponsors te vinden”, zegt Van Gorp. Briezz speelt zondag om 20u op Heist Zomert aan de voet van de berg. www.briezz.be, sponsoring: 0479-83.23.48

Pierre Anthonissen
Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio