Gaslek drijft personeel van twee firma's naar buiten

Print
Grobbendonk - Bij graafwerkzaamheden is dinsdagmiddag zo’n groot gaslek ontstaan dat de brandweer veertig personeelsleden van twee bedrijven op de Industrieweg moest evacueren.

Bij de aanleg van een nieuwe riolering op de Industrieweg in Grobbendonk doorboorde een kraan dinsdag rond 11.30u per ongeluk met haar rupsband een gasleiding. “Het ging om een middendrukleiding van drie bar, waarin een gat van zo’n vijf centimeter ontstond”, zegt bevelvoerder Luc Leysen van de Grobbendonkse brandweer.

“Daardoor kwam er een behoorlijke hoeveelheid gas vrij.” De spuitgasten twijfelden geen moment, sloten onmiddellijk de Industrieweg af en stelden rondom het lek een veiligheidsperimeter van driehonderd meter in. Daarvoor ontruimden de brandweerlieden het kunstmeststoffenbedrijf Jansenss, Smeets & Co en het asfaltbedrijf Deckx. De samen zowat veertig personeelsleden werden in veiligheid gebracht buiten de getroffen zone.

“We hadden ook meteen de voorbereidingen opgestart om de E313 voor het verkeer af te sluiten, want die loopt parallel met de Industrieweg”, zegt Luc Leysen. “Maar omdat de technici van Fluxys net voordien ook al werkzaamheden hadden uitgevoerd op de bedrijvenzone waren die tien minuten na het ontstaan van het lek al ter plekke. Zij konden de hoofdleiding afsluiten, waardoor er geen gas meer ontsnapte en het onmiddellijke gevaar geweken was. Het afsluiten van de E313 was zo niet meer nodig. We hebben nog wel een halfuurtje gewacht voor we de site op de Industrieweg weer vrijgaven.”

Gellingen

Het duurde uiteindelijk een uur voordat het personeel weer naar de bedrijven kon terugkeren. Zowel de aard van het gaslek als de genomen veiligheidsmaatregelen door de hulpdiensten riepen beelden op van de gasramp in Gellingen. “Die gaswolk spoot verscheidene meters uit het lek omhoog”, zeggen personeelsleden. “Al snel deed het gerucht de ronde dat het lek even groot was als dat in Gellingen. Je voelde de onrust toenemen onder de collega’s. Dat gevoel verdween wel weer toen we na een goed uur terug naar onze werkplek mochten gaan.”

Hans Otten
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio