Vanlierde stelt nieuwe roman voor

Print
Hamme - Kirstin Vanlierde (33), één van de vier Hamse auteurs bij uitgeverij Davidsfonds, stelt haar nieuwe roman Sequoia voor. De toekomstroman voor jongeren vanaf 14 schetst hoe de aarde eruit zal zien in de 25ste eeuw.

Vijf jaar geleden maakten Kirstin Vanlierde en haar man een reis naar de Verenigde Staten. Die ervaring was de directe aanleiding voor de roman Sequoia. “In Amerika trokken we rond in Utah en Arizona. Ik kende wel al iets van de Amerikaanse cultuur, maar zo ver naar het zuiden was ik nog nooit geweest. Het contrast tussen het ruige landschap en de Amerikaanse consumptiecultuur was gigantisch, de armoede en troosteloosheid van de Indianenreservaten hartverscheurend.”

“Ik wilde oorspronkelijk een parodie op de ’American way of life’ schrijven, maar het werd al snel een genuanceerder verhaal, waarin beide kampen hun goede en hun donkere kantjes hebben”, licht Vanlierde toe.

Dat vinden we ook terug in roman Sequoia. Geen van beide culturen die in het boek aan bod komen, is vrij van schuld of vooroordelen. “Beide stellen hun eigen principes en manier van leven niet in vraag en beide veroordelen iedereen die er andere ideeën op nahoudt. Verdraagzaamheid tegenover de andere is voor mij het thema van dit verhaal. Net zoals de angst die we voelen als we geconfronteerd worden met mensen die niet in ons verhaal passen.”

In Sequoia schuilen ook ecologische ideeën. “De natuur ligt me nauw aan het hart, maar ik wilde in het boek geen groene preek afsteken. Wat ik in Sequoia beschrijf is geologisch en ecologisch mogelijk. Het is niet fraai. De lezer moet zelf conclusies trekken en hopelijk gaat hij nadenken over hoe we het op dit moment aanpakken.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio