Gedenksteen ontdekt in hoekje van Willemdok

Gedenksteen ontdekt in hoekje van Willemdok

Gedenksteen ontdekt in hoekje van Willemdok

Print
Antwerpen - In één van de muren van het Willemdok is een tot nu verborgen gebleven gedenksteen uit 1878 ontdekt. Personeel van de jachthaven maakt hem wat meer zichtbaar.

Het Willemdok, dat begin juli het hart vormde van de Tall Ships Races, werd op voorhand onder handen genomen door de diensten van het Antwerps Havenbedrijf. Daarbij kwam de gedenksteen bloot te liggen.

“Tegen de wanden van het dok was nogal wat groen beginnen groeien”, verklaart Patrick Van den Bulck van de Jachthavens Antwerpen het poetsen. “De steen kwam bloot te liggen aan de zuidwestelijke kant van het dok, op de hoek van de Godefriduskaai en de Oostendekaai. Hij viel des te meer op omdat je er vanop de nieuwe steigers langs de muur met de neus wordt opgedrukt.”

Het opschrift ‘De Oosten- en Zuiderkaaien van dit dok werden verbreed door het bouwen van muren waarvan deze laatste steen gelegd is door burgemeester en schepenen, den eersten februari 1878’ hangt er juist onder de blauwe steen op de rand van het dok. Hij verwijst naar de toenmalige verkleining van het Willemdok. Dat wil dus zeggen dat de kaaien (of de bebouwbare oppervlakte) toen werden verbreed.

De gedenksteen, die toch enig karakter aan het dok geeft, werd intussen mooi opgepoetst door werkstudent Cedric Herfurth (16) uit ’s Gravenwezel. “Vanmiddag heb ik de uitgehouwen letters al met een witte grondverf bestreken. De boodschap is nu veel leesbaarder”, aldus Cedric. “En zo maak ik elke dag iets anders mee. Het is wel lachen hier.”

JVB

Foto: Jan Van der Perre

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio