Tientallen kelders lopen onder water

Print
Rumst - Bewoners van de Tuinwijklaan en Oude Baan in Terhagen (Rumst) kregen dinsdag tot tweemaal toe te maken met opstuwend water van de Rupel. Bij vloed werd hun rioolwater terug in de leidingen en kelders geduwd.

De Boomse brandweer moest dinsdag tot twee keer uitrukken om water uit volgelopen kelders in Terhagen leeg te pompen. Bij laag water loost een grote rioolbuis het rioolwater in Rupel. Om te beletten dat bij hoog water het water in de omgekeerde richting wordt gestuwd, werd een kleppensysteem op die leiding geplaatst. Vroeger was een gemeentearbeider verantwoordelijk om die vier keer per dag te openen of te sluiten. Ondertussen werd een automatisch systeem in gebruik genomen.

“Maar blijkbaar werkt dat ding toch niet zoals het hoort” zegt een boze buurtbewoner Guido Fleurackers. “Het zijn dubbele kleppen zodat, wanneer er eentje stuk raakt, we nog steeds door een tweede beschermd worden. Akkoord, iets kan stuk gaan. Maar waarom werden die kleppen vandaag dan niet hersteld? Het is nu bang afwachten tot morgenvroeg, wanneer het weer hoog water is.”

Firma opgevorderd

Burgemeester Eddy Huyghe (CD&V) zegt van het probleem op de hoogte te zijn. “Ik ben, net als schepen Van der Auwera, de brandweer en mensen van Hidrorio, langsgeweest. We hebben een firma opgevorderd om de herstelling bij hoogdringendheid uit te voeren. Blijkbaar is dat gewoon niet gebeurd. Ik moet nakijken wat in zo’n geval onze opties zijn. Ondertussen zou vanavond of vannacht toch iemand de zaak komen herstellen. Met wat geluk is het probleem maar een doodgewone tak die de kleppen blokkeert.”

JW
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio