Blog - "Ramadan zwaarder dan voorheen"

Blog - Ramadan zwaarder dan voorheen

Blog - "Ramadan zwaarder dan voorheen"

Print
De ramadan kon dit jaar op geen beter moment beginnen voor mij. Ik heb net een bewogen jaar achter de rug, en sta aan de vooravond van een geheel nieuw leven. Ik heb veel beslissingen genomen en moeilijke keuzes gemaakt. Een maand herbronnen en op adem komen is dus net wat ik nodig heb.

Hoewel het dit jaar iets moeilijker wordt dan voorheen. De dagen duren langer en de nachten zijn veel korter. Het vergt veel zelfdiscipline om niet te vervallen in somberheid en negatieve gedachten. Op het moment dat ik dit schrijf zie ik vooral daar tegenop - ik weet al dat ik vooral strijd zal moeten leveren tegen mijn eigen humeur.

Ik ben een gewoontedier, en ik zal vooral mijn kopje koffie 's ochtends erg missen. Voedsel is inderdaad een basisbehoefte, maar wel een die je gemakkelijk kan negeren. Tijdelijk dan toch. Het is er ook een die tijdens de ramadanmaand vervangen wordt door die andere, belangrijke behoefte: de behoefte deel uit te maken van iets groter dan mezelf. Honger en dorst maken dan plaats voor bezinning. Ik neem zelfs de hele periode verlof om de ramadan volledig bewust mee te maken.

Het is de maand waarin God de Koran openbaarde, het fundament van de islam. Het is ook de maand van de zuivering van de ziel. Onderlinge banden worden versterkt, waardoor we meer zin kunnen geven aan ons bestaan. We leven veel te vaak langs elkaar heen, en vergeten dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel. Dat gevoel probeer ik terug te vinden tijdens deze maand. De kunst is om dat gevoel langer vast te houden, want deel zijn van een groter geheel doen we het hele jaar door.

Ik wens iedereen - moslim of niet - een gezegende ramadan toe. Dat we deze maand met bezieling en gratie zullen doorbrengen, insha'Allah.

www.gva.be/ramadan

Profiel Abbie Boutkabout

Abbie

Nu in het nieuws