Auditrapport vernietigend voor staatsveiligheid

Auditrapport vernietigend voor staatsveiligheid

Auditrapport vernietigend voor staatsveiligheid

Print
Een audit van het Comité I, dat toekijkt op de Belgische inlichtingendiensten, toont aan dat het personeel van de Staatsveiligheid zijn directiecomité wantrouwt. Dat meldt De Tijd.

Het Comité I voelde op vraag van de aftredende regering-Leterme 49 leidinggevenden en de 524 operationele personeelsleden van de Staatsveiligheid aan de tand. Heel wat van die laatste mensen bestempelden het beheer bij de Staatsveiligheid als "afwezig" of op z'n minst "zwaar deficiënt".

Evaluatie

Bovendien stelt het management van de instantie niet veel voor. In 2008 en 2009 ontbrak er een actieplan. Het personeel en de lagere chefs zouden te laat en te weinig worden ingelicht over strategische keuzes.

De audit wijst aan dat een op de vijf chefs ook de operationele doelstellingen onvoldoende of zelfs helemaal niet kent. De Staatsveiligheid zou haar organisatie ook niet meer geëvalueerd hebben sinds 2003.

De externe partners (de politie, het crisiscentrum en het federaal parket) hebben daarentegen wel niets op te merken over de samenwerking met de staatsveiligheid.

"Het auditverslag is nog niet publiek gemaakt. Het is nog niet besproken in het parlement. Pas daarna kunnen we ons standpunt bekendmaken", klinkt het bij de instelling.

MEEST RECENT