Vlaamse partijen oneens over splitsing kinderbijslag

Vlaamse partijen oneens over splitsing kinderbijslag

Vlaamse partijen oneens over splitsing kinderbijslag

Print
Na een semaine familiale nemen de onderhandelaars van zeven politieke families (PS, N-VA, CD&V, sp.a, cdH, Ecolo en Groen!) opnieuw plaats aan de tafel van preformateur Elio Di Rupo. Rond 17u zouden de gesprekken over een verregaande staatshervorming worden hervat, opnieuw op een geheime locatie.

Over de splitsing van de kinderbijslag leken de zeven partijen het al lang eens te zijn, maar toch is er plots toch die haar in de boter. "Kinderbijslag, de arbeidsmarkt, civiele bescherming, het verkeersreglement... De Franstaligen gaan akkoord om dat allemaal te splitsen, wat een enorme toegeving is. Alleen blijft de N-VA eisen om de kinderbijslag aan de gemeenschappen te geven, niet aan de gewesten. Zo komen we er natuurlijk nooit", klaagt een sp.a-er anoniem in De Standaard.

Volgens een bron binnen de N-VA is het de logica zelve dat de kinderbijslag een materie wordt voor de Vlaamse en de Franse Gemeenschap omdat het net als de gezondheidszorg persoonsgebonden is. "Als we aan die logica gaan raken, openen we de doos van Pandora."

Groen! zou de kinderbijslag wel aan de gewesten willen geven. CD&V is naar verluidt bereid om toegevingen te doen, maar wil Brussel niet nog versterken. Langs Franstalige zijde zou men zich stilaan vragen of stemmenkanon Bart De Wever (N-VA) wel een akkoord wenst te bereiken.

Vakbond ACV verzet zich alvast tegen de regionalisering van de kinderbijslag. "Als je de kinderbijslag regionaliseert, knip je die los van de sociale zekerheid en dus van de financiering door arbeid", aldus voorzitter Luc Cortebeeck. De man vreest dat de bijslag daardoor duurder en complexer zal worden.

Nu in het nieuws