1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Publiek op Museumnacht vooral gecharmeerd door randanimatie

Argentijnse tango, een zingende pelgrim en gevilde konijnen. De 9.000 toeschouwers die Museumnacht zaterdag op de been bracht, lieten zich eerder (ver)leiden door de randanimatie dan door de vaste collecties van de kunsthuizen.

jrosquin

Op voorspelbaarheid kan je het brein achter de Museumnacht niet betrappen. Naast de permanente collecties waren de bonussen in de zestien deelnemende musea zo verrassend, dat het voor de doorsnee toeschouwer moeilijk was om een selectie te maken.

Hier en daar had de randanimatie een dubbele bodem en was het de performer in kwestie te doen om de symboliek achter de act. “In mijn M HKA-oorlogskapsalon knip ik de haren van bezoekers die dat wensen”, aldus kunstenares Christine Clinckx. In haar ‘Free haircut’ schuilt een statement. “Tijdens de oorlog moesten vrouwen verplicht hun haren laten knippen. Dat onrecht klaag ik hier aan.”

Argentijnse tango

Rode draad in de geprogrammeerde extra’s was de muziek. Of het nu pelgrim Carl Hendrickx was met een gezongen reisverslag (Maagdenhuismuseum) of een stomende set van Jokke Schreurs en Ariadne van den Brande (Letterenhuis), aan publieke belangstelling was er geen gebrek.

“We zijn gestart met Argentijnse tango in het Sterckshof”, zeggen Karin en Ann. “Ons traject staat dan ook in het teken van de muziek. Vandaag kijken we niet op de klok. We willen alles gezien hebben.”

Peter Briers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners