Muyters (N-VA): "Schaken is geen sport"

Volgens Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) zijn schaken, darten en biljarten geen sporten, omdat er "geen fysieke inspanning" geleverd wordt. Kleiduifschieten wordt wel erkend als sport.

ikerremans

"Een sporter moet een voldoende en regelmatige fysieke inspanning leveren", zegt minister Muyters. "Een sporter moet zijn lichamelijke ontwikkeling stimuleren of de conditie op peil houden of verbeteren. Bij het beoefenen van denksporten is geen van deze aspecten aanwezig."

De schakers kunnen het niet minder eens zijn met de minister. "Als je niet in de beste lichamelijke gezondheid verkeert, kun je niet winnen, zeker niet op topniveau. Zo ging de Russische topschaker Garri Kasparov vlak voor zijn wedstrijden telkens anderhalf uur lopen", reageert Marc Clevers, de secretaris van de Vlaamse Schaakfederatie.

Wie niet erkend wordt, krijgt ook geen subsidies van de Vlaamse overheid. De Schaakfederatie vraagt al jaren om een vermelding in de sporttakkenlijst, maar ook Muyters wijst die vraag nu af.

MEER OVER Philippe Muyters

Nu in het nieuws