Vlaams Belang Schoten verliest niet alleen Morel

Vlaams Belang Schoten verliest niet alleen Morel

Vlaams Belang Schoten verliest niet alleen Morel

Print
Schoten - De Schotense Vlaams Belang-voorzitter Piet Bouciqué (53) heeft het niet onder de markt. Zijn twaalfkoppige fractie staat door zieken en vertrekkers onder druk.
strong>Uw fractieleidster Marie-Rose Morel is vorige maand uit de partij gestapt. Inmiddels blijkt ook dat haar kanker teruggekeerd is. Zowel professioneel als persoonlijk moet dit voor u een dubbele slag zijn?
Klopt. Wij zijn goed bevriend en ik wist eind juni als één van de eersten dat ze hervallen was. Dit is vreselijk nieuws en ik voel me klein en machteloos. Haar vertrek uit de partij is in dat perspectief natuurlijk minder belangrijk, maar het schept wel complicaties.

Heeft ze haar ontslag al gegeven als gemeenteraadslid?
Nee, maar we gaan haar dat formeel vragen en verwachten ook dat ze haar zetel afstaat. Ze is immers verkozen voor Vlaams Belang. Idem voor Patrick Verlinden, die ook recent uit de partij gestapt is. Verder heeft raadslid Leo Moeskops gezegd dat hij ook vertrekt als Marie-Rose opstapt. Het is bovendien een publiek geheim dat Koen Dillen sinds de jongste verkiezingen ongelukkig is binnen de partij. Wat gaat hij doen? Verder is er een Vlaams Belang-raadslid dat op termijn gaat verhuizen buiten de gemeente, en nog een ander raadslid dat zopas een zware heelkundige ingreep heeft ondergaan en nog voor maanden out is. Ik zit dus met zes vraagtekens.

Hoe pakt u dat aan?
Momenteel kan ik wegens de vakantie niet veel meer doen dan individuele gesprekken organiseren. Alleszins wil ik van Morel en Verlinden antwoord hebben vóór de gemeenteraad van 2 september. Tegen de volgende raad, van 30 september, wil ik de fractie vernieuwen zodat we er weer staan met een ploeg die tot aan de verkiezingen van oktober 2012 mee kan.

En hebt u nog goede kandidaten op overschot?
Patrick Molle en Dirk Van Onckelen zouden kunnen overkomen uit de OCMW-raad. En Jo Claeys is ook bereid om te gaan zetelen. Maar geef me nog wat tijd, dit interview komt eigenlijk te vroeg.

Maar een stemmenkanon als Morel, met 4.688 voorkeurstemmen in 2006, dat herhaalt u niet meer.
Dat zal moeilijk zijn, Morel was een uitzonderlijke troef. We hebben nog meer tegenslagen gehad, zoals de overlijdens van Jef Michiels en Staf Segers. Er zijn weinig gemeenteraadsfracties die acht verkozenen moeten vervangen in vier jaar.

Hoe kijkt u terug op het fenomeen-Morel, politiek gesproken dan? Met de grote trom binnengehaald, ook in Schoten, en met grote ruzie vertrokken. Een vloek of een zegen voor Vlaams Belang Schoten?
Allebei. Aan de ene kant was ze soms te impulsief, te weinig diplomatisch, en nam ze moeilijk goede raad aan. Aan de andere kant hebben we met haar zeer sterk oppositie gevoerd, en veel nieuwe stemmen en leden verzameld.

U overweegt niet haar te volgen?
Nee. Ik betreur haar conflict met de partijtop en haar vertrek, maar ik ben in hart en nieren een Vlaams Belanger. Ik blijf.

vlaamsbelangschoten.be

Boris Rousseeuw
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio